Accelerated Mobile Pages, je ziet ze steeds meer terugkomen in de zoekresultaten van Google. Het in 2015 gelanceerde Google project geeft de toenemende verschuiving naar mobiel een duidelijk gezicht. Een goed moment om de laatste ontwikkelingen te bespreken en een voorlopige conclusie te vellen over de functionaliteit en het nut van Accelerated Mobile Pages (kortweg AMP genoemd).
Ondanks het feit dat de shift naar mobiel veel bedrijven ertoe heeft bewogen om websites ook voor mobiel te optimaliseren laat de gebruikservaring nogal eens te wensen over. In 2015 heeft Google besloten het AMP project in het leven te roepen om snelheid en overzichtelijkheid van mobiele webpagina’s te bevorderen. Zoals Google het zelf omschrijft: ‘Het AMP project is een open-source initiatief om het internet voor iedereen te verbeteren. Het project zorgt ervoor dat websites en advertenties snel, kwalitatief en gebruiksvriendelijk worden weergegeven op elk apparatuur en distributieplatform.’
Accelerated Mobile Pages worden zichtbaar wanneer je met je mobiel binnen Google zoekt. Het ‘lijkt’ vervolgens alsof de bezoeker op jouw website komt, maar de AMP wordt weergegeven binnen het ecosysteem van Google. Deze afgeslankte webpagina’s bevatten drie elementen waaruit ze worden opgebouwd:
Zolang je dus als developer bereid bent je binnen de gestelde grenzen van het AMP project te begeven dan zal je in korte tijd veel webpagina’s kunnen ontwikkelen. Je zal dan wel moeten accepteren dat je met je eigen javascripts erg weinig kan doen.
Naast de eenvoud voor de webdeveloper om pagina’s te ontwikkelen binnen de AMP richtlijnen is het met name de mobiele gebruiker die van de voordelen profiteert. De laadsnelheid, overzichtelijke lay-out en het soepel scrollen van de webpagina zorgen ervoor dat een aantal KPI’s positief beïnvloed kunnen worden.
Bounce rate
Een van de grootste oorzaken van een hoge bounce rate is een trage website. De verwachting is dan ook dat de laadsnelheid van AMP en het mobielvriendelijke karakter van deze pagina’s de bounce rate omlaag zullen brengen. Voorwaarde is overigens wel dat je binnen de geldende javascript beperking zoveel mogelijk moet doen om jouw merk zo goed mogelijk zichtbaar te maken. Doe je dat niet voldoende dan zal de bounce rate ongetwijfeld weer omhoog gaan.
AMP is nog geen officiële rankingfactor op zich, maar de gebruiksvriendelijkheid en de laadsnelheid van de pagina zijn wél belangrijke factoren die ervoor kunnen gaan zorgen dat jouw AMP hoger ranken in de mobiele zoekresultaten. Het helpt natuurlijk ook mee dat Google in de zoekresultaten Accelerated Mobiel Pages met duidelijke iconen en soms ook thumbnails aanduidt, zodat de CTR en daarmee ook een hogere ranking ondersteund wordt. Op dit moment staan AMP en jouw website nog volledig los van elkaar, op dit moment dus nog toekomstmuziek, maar de klanken klinken hoopgevend.
Waar de voordelen van AMP zich met name laten gelden is op technisch vlak, het is niet geheel verwonderlijk dat de daarvoor ingezette afgeslankte vorm van de webpagina’s nadelen met zich meebrengt die vooral te maken hebben met presentatie:
De conclusie is gerechtvaardigd dat met de beschikbare open-source techniek het eenvoudig is voor developers om snelle, overzichtelijke webpagina’s te maken gericht op de mobiele gebruiker. Met de huidige, beperkte mogelijkheden om eigen scripts toe te voegen is het nog wel een flinke uitdaging om je met content te onderscheiden en de bezoeker te laten converteren. Zeker wanneer AMP een belangrijke rankingfactor wordt, en bedrijven massaal gedwongen op AMP over te stappen, is het interessant om te zien hoe Google omgaat met haar machtspositie. We houden je op de hoogte!
Wil je meer weten over AMP en het geschikt maken van jouw website voor mobiel? Neem contact op met Immense via 020-7372421, we vertellen je er graag meer over!