.amsterdam-domein geeft geen seo-boost

.amsterdam-domein geeft geen seo-boost Door Maarten op 01 mei 2015

Vanaf 27 maart komen er 100 nieuwe .amsterdam extensies online te staan. De gemeente Amsterdam stimuleert Amsterdamse bedrijven om de nieuwe extensie zo snel mogelijk te claimen, aangejaagd met de belofte dat je beter vindbaar zult zijn op Google. Helaas werkt het niet zo simpel. Twijfel je of je moet overstappen? Wij zochten de voor- en nadelen van de nieuwe extensie uit.

Wat zijn de nieuwe domeinextensies? 

Al vanaf begin 2014 worden er nieuwe domeinnaam extensies vrijgegeven als alternatief voor extensies zoals .com, .nl en .net. Naast steden zijn dit ook toevoegingen zoals verzekeringen, blog en gratis. De reden dat de nieuwe extensies zijn bedacht komt, omdat het steeds lastiger wordt om een goede interessante domeinnaam te registreren. De nieuwe extensies bieden meer mogelijkheden.

Voorregistratie nu mogelijk

Het is mogelijk om via voorregistratie alvast een nieuwe extensie te claimen. Dit kan handig zijn, omdat ook bij de nieuwe extensies wordt verwacht dat de beste domeinen het snelste weg zijn. Merknaamhouders of overheidsinstanties hebben hierbij echter voorrang.

Valse belofte .amsterdam

.amsterdam geeft op de website aan dat de nieuwe extensie de positie van je site in de zoekresultaten verhoogt. “Hoe meer gebruik wordt gemaakt van de . Amsterdam domeinen, hoe sneller jij wordt gevonden op het web”. Dit lokkertje klinkt heel aantrekkelijk, maar bestempelen wij bij deze als misleidende reclame.

Volgens Matt Cutts is er sprake van een incubatieperiode voordat Google websites met deze extensie op waarde leert te schatten. Dit heeft echter niets te maken met hoeveel bedrijven gebruik maken van de extensie, maar meer met de relevantie en betrouwbaarheid. Ook zorgt de exact match domain-update (EMD-update) van 2012 ervoor dat websites geen voorkeur in de zoekresultaten krijgen, omdat er simpelweg een term in de domeinnaam voorkomt. Dit zegt namelijk niets over de kwaliteit van een website. De domeinnaam speelt dus niet automatisch een bepalende factor in de vindbaarheid. De vindbaarheid een onnatuurlijke boost geven met de nieuwe extensie kun je dus wel vergeten.

Voordeel voor de lokale ondernemer

Een extensie zoals .Amsterdam kan voor de lokale ondernemer voordelen bieden. Zo vergemakkelijk je het zoekproces door aan te geven dat je lokaal actief bent. Iemand die zoekt op een schoenenwinkel in Amsterdam kan ervan uitgaan dat jouw bedrijf hier ook echt gevestigd is. Dit is niet alleen handig voor de bezoeker, maar ook voor zoekmachines. Voor lokale zoekopdrachten helpt het de zoekmachines om de relevantie te bepalen. Je maakt het eenvoudiger voor een lokale zoekopdracht. In dat opzicht kan de nieuwe extensie je een seo-voordeel geven. Dit is echter geen bepalende factor, maar meer een extraatje. Tot slot kan het ingezet worden om de branding van een organisatie te versterken en het onderscheidend vermogen te benadrukken. 

Wel of geen nieuwe domeinextensie?

Dat hangt helemaal af van je bedrijf en met welk doel je voor een nieuwe extensie kiest. Voor lokale bedrijven kan een extensie zoals .amsterdam een voordeel bieden. Andere extensies zoals .blog of .verzekeringen hebben niet het voordeel van een lokale zoekactie, maar kunnen weer goed zijn voor de branding. Denk hier dus goed over na voordat je je domein omgooit. Hou ook rekening met het volgende:

1. Veel mensen zijn niet gewend om .amsterdam in te typen. Dit kan een kwestie van tijd zijn, maar dat is moeilijk te voorspellen. Het komt de gebruiksvriendelijkheid dus niet ten goede.

2. Uit onderzoek van Eli Schwartz van SurveyMonkey bleek dat een nieuwe domeinnaam niet direct meer vertrouwen geeft aan de bezoeker.

3. De nieuwe extensies zijn vaak duurder dan de country code namen zoals .nl. 

Tip: Het is altijd mogelijk om middels een redirect de nieuwe exentensie te verwijzen naar je huidige site. Zo voorkom je dat een concurrent er met de extensie vandoor gaat.

Wil je meer weten over domeinextensies? Neem geheel vrijblijvend contact op met Immense via info@immense.nl.