We hebben er even op moeten wachten, maar ons geduld is uiteindelijk beloond, de calculated metrics feature binnen Google Analytics is een feit! Andere web analytics pakketten als Webtrekk, Adobe Analytics en Digital Analytix gebruiken deze features al, de calculated metrics binnen Google Analytics zorgen er echter voor dat u uw rapportages nóg meer af kunt stemmen op uw eigen informatiebehoefte, specifiek voor uw organisatie.
Calculated metrics, een nieuwe manier van berekenen
Waarschijnlijk ben je er als online marketeer en data analist al aan gewend geraakt: bepaalde statistieken die niet beschikbaar zijn te moeten downloaden naar een spreadsheet om daar verder de noodzakelijke berekeningen uit te voeren. Met de calculated metrics feature is deze tijdrovende handeling voorgoed verleden tijd. Vanaf heden is het namelijk mogelijk dat je in Google Analytics de metrics zelf kunt samenstellen en verdere analyses hierop los kunt laten zonder alle data te hoeven exporteren. Calculated metrics, in het Nederlands de vertaling voor ‘berekende statistieken’, zijn metrics die afgeleid zijn van de standaard metrics die al eerder in de interface beschikbaar waren en nu dus verder in de interface zelf bewerkt kunnen worden, wat een luxe!
Calculated metrics, waar op te letten?
Vergeleken met de standaard metrics hebben de calculated metrics een aantal features die je in de gaten moet houden:
Hoe stel ik calculated metrics in?
Het instellen van de calculated metrics is zo gebeurd. Onder weergave in de beheeromgeving van Google Analytics zie je ‘Berekende statistieken’ terugkomen.
Wanneer je vervolgens op de button ‘Berekende statistieken’ klikt kom je in de feature terecht en kun je aan de slag met de verschillende berekeningen die je nodig hebt.
Elke calculated metric heeft dezelfde lay-out, wederom eenvoudig uit te voeren binnen deze feature:
Handige calculated metrics om je op weg te helpen
Aangezien je beperkt bent in het aantal metrics dat je binnen deze feature kunt verwerken moet je goed nadenken welke calculated metrics je voor een specifieke rapportage wilt gebruiken. We helpen je graag alvast een beetje op weg met een aantal formules, handig bijvoorbeeld om te gebruiken bij conversiebepaling:
Conversieratio per gebruiker
Conversies per gebruiker
Omzet per gebruiker
Bovenstaande voorbeelden zijn vrij eenvoudig, maar er zijn uiteraard nog veel meer formules binnen de calculated metrics feature te gebruiken die meerdere doelen aan elkaar verbinden en meer verdieping aanbrengen in jouw bedrijfsresultaten.
Wil je meer weten over hoe je de calculated metrics binnen Google Analytics het beste voor jouw organisatie kunt inrichten? Neem dan contact op met Immense via 020-7372421. We vertellen je er graag meer over!