Conversieattributie en de Google AdWords zoektrechter

Door Maarten op 25 maart 2014

Google heeft enige tijd geleden een bestaande tool uit Google Analytics geïmplementeerd in de AdWords interface. Dan heb ik het over het toeschrijvingsmodel dat gebruikt wordt om de zoektrechter te analyseren. Men kan op deze manier binnen Google AdWords diverse klikken analyseren met betrekking tot de zoektrechter. Nieuw is dat er relatieve waarden aan de klikken kunnen worden toegekend. Deze waarden worden bepaald aan de hand van de volgende modellen:

zoektrechter laatste klik  Laatste klik: hiermee wordt de hele conversiewaarde toegekend aan het zoekwoord dat het laatst wordt aangeklikt

zoektrechter eerste klik  Eerste klik: hiermee wordt de hele conversiewaarde toegekend aan het zoekwoord dat als eerste wordt aangeklikt

zoektrechter lineair  Lineair: hiermee wordt de conversiewaarde evenredig verdeeld over alle klikken op het pad

zoektrechter tijdsverval  Tijdsverval: hiermee wordt meer conversiewaarde toegekend aan klikken die in de tijd dichter bij de conversie plaatsvonden

zoektrechter positie gebaseerd  Positie gebaseerd: hiermee krijgen het eerste en het laatste zoekwoord waarop wordt geklikt elk 40% van de conversiewaarde toegekend. De overige 20% wordt verdeeld over de andere klikken op het pad. (Bron: Google)


Toepassing van de diverse modellen
Stel dat een potentiële klant online op zoek gaat naar een nieuwe fiets. Een zoektrechter zou er als volgt uit kunnen zien. De eerste stap is vaak een brede zoekopdracht ter oriëntatie: ‘fietsen kopen’. De daarop volgende zoekopdrachten zijn in dit voorbeeld: ‘racefiets online kopen’ > ‘racefiets webwinkel’ > ‘webwinkel merk x’ waarna een aankoop hypothetisch wordt verricht.

Bij het attributiemodel ‘Positie gebaseerd’ zou ‘fiets kopen’ en ‘webwinkel merk x’ 40% van de conversiewaarde innemen. De twee tussenliggende zoekopdrachten verdelen samen de resterende 20%.

Modellen vergelijken

  • Door het 'Laatste klik'-model met het 'Eerste klik'-model te vergelijken kunnen ondergewaardeerde zoekwoorden worden ontdekt die klanten aan het begin van het conversie pad gebruiken. Dit is interessant wanneer de focus voornamelijk ligt op het genereren van nieuwe leads.
  • Door het 'Laatste klik'-model met het 'Lineaire'-model te vergelijken kunnen ondergewaardeerde zoekwoorden worden ontdekt die over het hele conversietraject helpen. Dit is belangrijk wanneer je contact wilt houden met de lead gedurende hun aankoopproces.

Wil je meer weten over welk conversiemodel het beste bij jouw bedrijf past? Neem dan contact op met Immense en bel 020 - 737 2421 of mail naar info@immense.nl