Google Assistant vs. Amazon Alexa, welke doet het beter?

Google Assistant vs. Amazon Alexa, welke doet het beter? Door Maarten op 15 oktober 2018

Google Assistant en Amazon Alexa zijn wereldwijd de twee meest populaire digitale assistenten van dit moment. Te gebruiken via je smartphone, met een smart speaker en tal van andere zogeheten ‘home technology’ devices. Maar welke assistant is nou eigenlijk het beste? In dit blog zetten we alle features op een rij zodat je zelf kunt bepalen welke kant jij kiest, Google of Amazon.

Google Assistant vs. Alexa – De basis

Laten we bij het begin beginnen. Hoe kunnen beide assistenten exact beschreven worden? Google Assistant is de AI software waartegen je praat wanneer je gebruik maakt van de Google Home speaker of wanneer je lang de home button indrukt op recente Android smartphones.

Alexa is het equivalent van Amazon, je gebruikt het wanneer je een contact maakt met een Amazon Echo smart speaker of een Fire TV afstandsbediening. Wanneer je spraakgestuurd de lichten wil dimmen of vraagt om een verkeersupdate, dan heb je meestal de keuze welke assistent te gebruiken. Beide worden ondersteund door een brede verzameling third party producten en speakers.

Google Assistant vs. Alexa – Hoe slim zijn ze?

Google Assistant en Amazon Alexa worden met de dag slimmer, hoewel de Google Assistant een lichte voorsprong heeft als het gaat om de natuurlijke manier van gebruik.

Ook al is Alexa recent vooruitgegaan doordat vragen worden beantwoord met informatie uit eerder gestelde vragen, de Google Assistant heeft meer kennis door de jarenlange ‘ervaring’ met de zoekresultaten uit het verleden. De Assistant zal je waarschijnlijk minder snel een ‘Ik begrijp je vraag niet’ antwoord geven, wat toch altijd een beetje afbreuk doet aan de ‘intelligentie’ waar je mee te maken dacht te hebben.

Google Assistant vs. Alexa – Welke doet meer?

Tegenover de Google Assistant die wat meer ‘weet’ staat een veel bredere skillset van Alexa. In feite zijn dit apps voor de smart speaker waarmee je meer uit het device haalt. Denk aan apps als het receptenboek, begeleide meditaties of het luisteren naar de radio met Radioplayer. Er zijn duizenden apps gekoppeld. Van bijzondere niche-apps die slechts door een enkeling wordt gebruikt, tot gangbare apps voor het spraakgestuurde gebruik van thuisapparatuur.

Google Assistant biedt min of meer hetzelfde in de vorm van ‘acties’, maar er zijn daarvan veel minder beschikbaar, eerder honderden dan duizenden. Gangbare apps, maar niet de unieke apps zoals Alexa die wel heeft. Maar toch, ondanks de talrijke mogelijkheden van Alexa om via apps met devices te communiceren, overheerst het gevoel dat je beter uit de voeten kan met de ondersteunende apps van Google Assistant. Ook hier speelt de soepele wijze waarop Google Assistant reageert op verzoeken een belangrijke rol. De reden waarom Alexa wat minder ‘natuurlijk’ aanvoelt is dat je niet direct om de juiste content kan vragen. Meestal dien je eerst de betreffende skill/app moet noemen, wat niet heel natuurlijk aanvoelt. Op dit moment lijkt het als je met de Google Assistant een meer samenhang geheel van ondersteunde apps krijgt ten opzichte van de berg aan Alexa apps die soms moeilijk te activeren zijn.

Google Assistant vs. Alexa – Assistenten voor je telefoon

Hoe verhouden beide assistenten zich eigenlijk tot je smartphone? Alexa is voornamelijk een assistent van de Amazon Echo speaker, Fire TV apparaten en, in iets mindere mate, van de Fire tablet. De Google Assistant daarentegen is beschikbaar als handset voor iPhone en Android en wordt tegenwoordig ingebouwd in vrijwel alle nieuwe Android telefoons.

De Alexa app is wel te downloaden voor iPhone en Android, maar het geeft je nog geen toegang tot alle functionaliteiten, slechts tot een dashboard. Volledige integratie van Alexa is op dit moment nog beperkt tot een paar Android smartphones van HTC en Huawei.

Google Assistant vs. Alexa – Exclusieve features

Beide assistenten hebben ook speciale features die de moeite waard zijn. Een bekende Google Assistant feature is uiteraard Chromecast, waarmee je media vanaf je telefoon op je televisie kunt afspelen. Ook Chromecast Radio is een populaire feature. Ideaal om je ‘oude’ muziek te integreren in de smart gecontroleerde apparaten thuis.

Amazon heeft beschikking over de Fire TV Stick en het krachtige 4K Amazon Fire TV. Dit zijn meer bekende apparaten, volledig ondersteund met afstandsbediening en full screen interface. Het faciliteert Netflix, het spelen van games en het downloaden van een hele rij apps. De Fire TV range heeft Android als basis, de toegang tot een omvangrijk ecosysteem is daarmee gegarandeerd. Alexa komt in beeld bij de nieuwere Fire TV afstandsbedieningen. Er zit een microfoon in verwerkt, zodat je met een spraakoproep content kan opvragen. De Fire TV Stick is handig voor diegene die media willen streamen op hun non-smart apparaten.

Google Assistant vs. Alexa – Hardware

De meest voor de hand liggende communicatie met Google Assistant of Alexa is door de ‘eigen’ smart speakers. Natuurlijk zijn assistenten gemakkelijker toegankelijk, de ervaring leert echter dat de assistenten vaker binnenshuis gebruikt worden, waarbij een speaker comfortabeler werkt. Zowel Google als Amazon hebben een serie smart speakers op de markt gebracht:

Google

  • Google Home Mini
  • Google Home
  • Google Home Max

Amazon

  • Amazon Echo Dot 2
  • Amazon Echo 2
  • Amazon Echo Plus
  • Amazon Echo Show

Van kleine modellen (de Mini en de Dot) tot devices met een hoeveelheid aan features zoals een camera, scherm, de speakers hebben zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Met name de kwaliteit van het geluid en de beeldkwaliteit bij het afspelen van films wordt steeds beter. Door de stijgende vraag naar deze first-party speakers worden ze er echter ook niet goedkoper op.

Naast deze first-party hardware is er ook nog zogenaamde third-party hardware beschikbaar. Het bekendste device van dit moment is de Sonos One, gemaakt om Amazon Alexa te ondersteunen. Zoals wel voor meer producenten geldt, Amazon is er meestal als eerste bij. Het zal echter niet lang meer duren totdat Sonos ook met support komt voor Google Assistant. Een andere producent die wel meteen Google Assistant support is de Lenovo Smart Display.

Google Assistant vs. Alexa – Privacy

Net zoals de meeste tech- en marketingbedrijven hebben Google en Amazon met hun assistenten ook te maken met de uitdagingen die de huidige privacywetgeving met zich meebrengt. Uiteraard worden is het deze giganten uiteindelijk te doen om het verkrijgen van zoveel mogelijk data, waarmee ze goud in handen hebben voor adverteerders. Wat ons betreft geen reden om daar ineens tegenin te gaan, marketingmodellen werken nou eenmaal zo.

Zowel Google als Amazon geven je echter genoeg mogelijkheden opgenomen spraakgestuurde oproepen en clips te verwijderen. Het kan dan wel zo zijn dat de assistenten je daarna minder goed ondersteunen. Maak je je echt zorgen om je privacy dan moet je goed overwegen of je wel voor een smart speaker wilt gaan. Misschien moet je dan wachten tot data niet meer naar jou als gebruiker te herleiden is (zoals de toekomstige Apple HomePod, ondersteund door Siri).

Google Assistant vs. Alexa – De eindafrekening

Voor welke assistant moet je dan uiteindelijk gaan? Wat ons betreft zou de keuze tussen Google Assistant en Alexa gemaakt moeten worden gebaseerd op hoe je de assistant denkt te gebruiken elke dag. Als je al langer droomt van een assistant waarvan je het idee krijgt dat deze vrijwel altijd weet waar je het over hebt en weinig ‘ik weet niet waar u het over heeft’ antwoorden geeft, dan is de Google Assistant de beste keuze.

Daartegenover staat echter wel dat Google meer moeite heeft om compatibiliteit te verkrijgen met diverse smart home devices. Heb je meer behoefte aan een snelle verbinding met bijvoorbeeld smart sloten, lichten en de thermostaat dan is het verstandig wanneer je van tevoren gedegen onderzoek doet naar de ondersteuning die beide assistants bieden. Gecombineerd met de volprezen functionaliteit van de Fire TV afstandsbediening bestaat er een goede kans dat je dan op dit moment bij Alexa uitkomt.

Nogmaals, voordat je een keuze maakt, ga voor jezelf goed na hoe een assistant het beste voor jou kan werken en zoek uit welke door jou gebruikte smart devices ondersteund worden. Voor meer informatie over Voice Search en hoe je deze technologie het beste kunt benutten, houd ons blog in de gaten. We zullen je de komende tijd regelmatig informeren over de laatste ontwikkelingen.