Google Penguin 4.0, een nieuwe update

Google Penguin 4.0, een nieuwe update Door Maarten op 15 december 2015

Google heeft de lancering van de nieuwe Google Penguin update uitgesteld naar het eerste kwartaal van 2016. De verwachting was dat deze al eind 2015 zou plaatsvinden, de ingrijpende veranderingen die deze versie met zich meebrengt zal de reden zijn dat Google waarschijnlijk niets wil overhaasten. Een goed moment dus om nog even terug te blikken op eerdere versies van Google Penguin en wat de nieuwe update voor gevolgen zal hebben.

Google Penguin, wat is het ook alweer?

Het Google Penguin algoritme is onderdeel van het overkoepelende Hummingbird algoritme van Google. Dit Penguin algoritme is door Google in 2012 geïntroduceerd om specifiek naar inkomende links van een website te kijken en sites af te straffen die op een kunstmatige manier deze links hebben verkregen, via linkspam of betaalde links. Waar het voorheen nog mogelijk was een hoge Google ranking te ‘kopen’ is de Penguin algoritme in het leven geroepen om websites te belonen die op natuurlijke wijze hun linkstructuur vormgeven.

Google Penguin penalty’s

Google Penguin update 4.0

Black hat strategieën, het kopen van links, het creëren van doorway-pagina’s en linknetwerken, het Penguin algoritme zorgt ervoor dat deze tactieken flink afgestraft worden door Google. De keerzijde is wel dat dit strenge beleid af en toe doorsloeg en websites sancties ontvingen terwijl ze niet bewust met ongeoorloofde linkbuilding technieken bezig waren. Ook al verwijderde je snel de ongewenste backlinks door deze direct bij Google te ‘disavowen’ kon het maanden duren voordat je weer van deze sancties af was. Het is niet moeilijk voor te stellen dat dit voor sommige websites direct het einde van hun bestaan betekende.

Google Penguin 4.0, wat verandert er?

Met de nieuwe Penguin update breekt Google in meerdere opzichten met het verleden. Het belangrijkste is dat het algoritme een realtime variant van de vorige Penguin versies wordt. Dat betekent dat de veranderingen, zowel positief als negatief, direct terug zouden moeten komen in de rankings.

Het goede nieuws van deze update is dat een Penguin penalty niet meer zo funest is als voorheen. Wanneer je de betreffende ongewenste backlinks hebt verwijderd zal je als het goed is je oude ranking gewoon weer terugkrijgen, zonder dat hier maanden overheen gaan. De nieuwe update zorgt uiteraard ook voor dat je het direct terugziet in de rankings wanneer een verandering in je linkstructuur positief door Google wordt beoordeeld.

Google Penguin update 4.0

Dubieuze links

Aan de andere kant zal dit volgens ons wel nieuwe linkbuildingtactieken in de hand werken die de grens van het toelaatbare opzoeken. Het is immers de moeite waard om te kijken hoe ver je komt met een toevoegen van dubieuze links. Wanneer je door Google penalty’s opgelegd krijgt kan je deze links gewoon weer verwijderen zonder dat je rankings worden aangetast. We zijn dan ook erg benieuwd hoe dit zich na de nieuwe Penguin update verder gaat ontwikkelen.

Eén ding is in ieder geval zeker, met deze Penguin update zet Google weer een volgende stap in haar streven naar realtime controle over het internet. Big Brother is watching!

Wil je meer weten over de Google Penguin update en hoe je linkbuilding optimaal kunt inzetten? Neem dan contact op met Immense via 020-7372421. We vertellen je er graag meer over!