Google Penguin 4.0, eindelijk is de update er!

Google Penguin 4.0, eindelijk is de update er! Door Maarten op 19 oktober 2016

Bijna een jaar geleden schreven we er al over, de Google Penguin 4.0 update. De release was doorgeschoven naar het eerste kwartaal van 2016 en nu, ruim een half jaar later, is ie er dan eindelijk: de Google Penguin 4.0 release, wereldwijd uitgerold en voorzichtig beginnen de eerste resultaten ervan ook zichtbaar te worden. In dit blog nog even een korte uitleg over wat de update inhoudt en wat de gevolgen kunnen zijn voor jouw website.

Google Penguin 4.0, wat houdt het precies in?

De Penguin update van Google is een aanvulling op het reeds bestaande zoekalgoritme. Dit algoritme kijkt naar de kwaliteit van alle verwijzende links en is bedoeld om over-optimalisatie (linkspam) tegen te gaan, bijvoorbeeld door black hat strategieën, het kopen van links, het creëren van doorway-pagina’s en het aanleggen van linknetwerken. Wanneer je je teveel met deze praktijken bezighoudt dan loop je hiermee een verhoogd risico. Google zal niet schromen direct in te grijpen wanneer onregelmatigheden in jouw linkprofiel worden opgemerkt. Opgelegde sancties zie je meteen terug in dalende posities en de afname van organisch verkeer. De impact kan dus enorm zijn voor de continuïteit van de website en mogelijk ook voor het voortbestaan van jouw onderneming.

De impact van Google Penguin 4.0

Google Penguin update 4.0

Het is nog moeilijk aan te geven wat de precieze effecten van de nieuwste Google update zijn, aangezien het algoritme op dit moment nog aan het uitrollen is. We kunnen wel stellen dat het Google algoritme nooit meer hetzelfde zal zijn doordat:

  • Google Penguin 4.0 realtime is. Dat betekent dat bij iedere crawl van de Google-robot een indexatie plaatsvindt en elke pagina opnieuw beoordeeld wordt. Veranderingen in rankings, positief of negatief, konden met de oude algoritmes nog weleens lang op zich laten wachten. Met de realtime koppeling als vast onderdeel van het algoritme zullen veranderingen daardoor direct zichtbaar worden.
  • Met Google Penguin 4.0 nu ook site-specifieke pagina’s worden beoordeeld. Dat betekent dat spammy links op bepaalde pagina’s nog wel invloed hebben op de ranking, maar de ranking van de site in z’n geheel niet meer als zodanig wordt beoordeeld, door Google ook wel granular ranking genoemd en niet ‘side-wide’.

Aan de slag met Google Penguin 4.0

Ook als je nooit bewust iets met linkbuilding hebt gedaan kan het gebeuren dat er momenteel links op je website staan die met de nieuwe Google update negatief worden beoordeeld. Het is daarom zaak om op korte termijn, in je eigen belang het liefst zo snel mogelijk, je linkprofiel in kaart te brengen, zodat je een overzicht krijgt van alle verwijzende links naar je website. Een tool als Majestic kan je hierbij goed helpen. Deze tool geeft aan welke links afkomstig zijn van sites met een lage kwaliteitsscore of van een twijfelachtige bron. Als je op basis van het verkregen linkrapport bepaalde links niet vertrouwt, verwijder deze links voor de zekerheid, want een Penguin penalty merk je direct in de rankings en dan ben je verder van huis. Mochten jij of je webmaster er niet in slagen om deze links zelf handmatig te verwijderen dan is het raadzaam de disavow-tool in. Met de nieuwe udpate van Google moeten je rankings ook weer snel herstellen als het disavow traject succesvol is afgerond.

Advies

Om moeilijkheden te voorkomen met de Google Penguin 4.0 update is het essentieel om een zo natuurlijk mogelijk linkprofiel erop na te houden. Door op een gezonde, natuurlijke manier met linkbuilding om te gaan en je website te blijven voorzien en te verversen met unieke content zal je ongetwijfeld door Google beloond worden. Met Google Penguin 4.0 zijn alle gehaaide linkbuildingtrucjes immers verleden tijd!

Wil je meer weten over de uitrol van Google Penguin 4.0 en hoe je zo goed mogelijk een natuurlijk linkprofiel opbouwt? Neem contact op met Immense via 020-7372421, we vertellen je er graag meer over!