Google Webmaster Tools heet nu Search Console

Google Webmaster Tools heet nu Search Console Door Maarten op 21 mei 2015

Na bijna 10 jaar heeft Google besloten om Google Webmaster Tools vanaf nu Google Search Console te noemen. De verandering geldt enkel voor de naam, niet de inhoud van de tool. De reden voor deze aanpassing is de feedback die Google van veel gebruikers kreeg, waaruit bleek dat de meerderheid zichzelf niet ziet als webmaster. Ook wilde Google zelf een naam welke alle functies aanduid. De belangrijkste functies leggen wij nog een keer uit.

Wat is Google Search Console

Google Search Console, oftewel Webmaster Tools, is een tool waarmee je je website kunt laten communiceren met Google. In deze tool kun je o.a. opzoeken of je site indexeerbaar is, kun je 404-fouten herstellen, sitemaps doorgeven, de status van je back-links bekijken, zien of je website mobielvriendelijk is en of de structuur van je website duidelijk genoeg is.

Handige SEO-tool

De belangrijkste tools voor search hebben wij nog een keer voor je uitgelicht. Je kunt hiermee controleren:

1. Hoe je site wordt gevonden

Via Google Search Console heb je inzicht in welke zoektermen bezoekers gebruiken om op je site te komen, hoeveel bezoekers dat zijn en welke pagina’s het meest bezocht worden. Met deze gegevens heb je een aardig beeld van welke zoektermen je al goed gebruikt en dus ook welke je nog mist. 

Console > zoekverkeer > zoekanalyse 

2. Wat je backlinks zijn

Misschien heb je afgesproken dat een site naar jouw site linkt en wil je controleren of dit daadwerkelijk gedaan is. Of ben je benieuwd of je geen backlinks van onbetrouwbare sites hebt en zo je vindbaarheid negatief beïnvloeden. Deze tool is ideaal om dit uit te zoeken. Zeker nu Google zo streng controleert op backlinks. Controleer dan ook zelf regelmatig wat je backlinks zijn en gooi de onbetrouwbare er zo snel mogelijk uit.

Console > zoekverkeer > links naar uw site

3. Of je niet bestaande pagina’s hebt

In de Google Search Console krijg je een melding als Google een bepaalde URL heeft geprobeerd te zoeken, maar dit niet is gelukt. Vaak is dit een 404-error, wat betekent dat de pagina helemaal niet meer bestaat.

Tip: stuur de URL van de verwijderde pagina door naar een andere pagina, artikel of homepage met een 301-redirect.

Console > crawlen' > crawlfouten

Ook geeft de Search Console belangrijke foutmeldingen als er iets misgaat of wanneer je volgens Google verbeteringen aan kunt brengen. Zo kun je :

Zien of je site is geïndexeerd

Als Googlebot geen toegang heeft tot je website, dan krijg je hier een melding van. Redenen hiervoor kunnen zijn dat je server er (tijdelijk) uit lag, je een instelling op Wordpress vergeten bent aan te vinden of een foutje bij Google zelf (ook dat komt weleens voor). Hoe dan ook, wordt je site niet geïndexeerd, dan is deze ook niet zichtbaar in de zoekresultaten. Het kan ook zijn dat sommige pagina's niet geindexeerd zijn en andere wel. Controleer dit dus regelmatig, zodat je zeker weet dat bijvoorbeeld al je producten gevonden kunnen worden.

Console > crawlen > crawlfouten

Een sitemap opgeven

Google wil graag weten wat de structuur van je site is. Dit kun je doen met een sitemap, wanneer je deze hebt aangemaakt kun je in de console aangeven date r een sitemap aanwezig is.

Console > crawlen > sitemaps

Je mobielvriendelijk checken

Zoals je inmidels wel weet – of hier kunt teruglezen – is de mobielvriendelijkheid van een site een belangrijke factor voor je vindbaarheid. In de console kun je zien of je site voldoet aan de richtlijnen en welke pagina’s verbetering nodig hebben.