Hebben Progressive Web Apps de toekomst?

Hebben Progressive Web Apps de toekomst? Door Maarten op 01 mei 2017

Progressive web apps, het houdt de gemoederen momenteel flink bezig. Online experts zijn het er nog niet helemaal over eens, maar het ziet er wel naar uit dat deze nieuwe ontwikkeling ‘here is to stay’. Laten we eens wat dieper ingaan op de voor- en nadelen van de progressive web app (PWA) en hoe deze nieuwe app technology de makers van native apps oprechte schrik aanjaagt.

Progressive web apps, een nieuwe revolutie?

Zoals wel vaker probeert Google, de bedenker van het concept achter de progressive web app, dingen uit die zowel vooruitgang bieden als de concurrent flink proberen te raken. In dit geval lijkt het erop dat Google erin geslaagd is beide ambities waar te maken. Want, in het kort, de progressive web app is een applicatie die je vanuit je browser kan starten en waarmee je informatie kan ophalen, onafhankelijk van het device die je op dat moment gebruikt en zonder daarvoor de app te hoeven downloaden in een app store. Dochterbedrijf Youtube, Twitter en webshop Alibaba bieden hun mobiele verkeer al in progressive web apps aan, opgepikt wordt het dus al zeker.

De voordelen van de progressive web app op een rij:

  • De app hoeft niet gedownload te worden en staat met één druk op de knop op je startscherm, klaar om gebruikt te worden. Door deze eenvoud maak je het nog makkelijker voor gebruikers om informatie op te halen of producten aan te schaffen. Bijkomend voordeel is dat deze app ook offline beschikbaar is nadat je ‘m een keer hebt geopend.
  • Een progressive web app is altijd up-to-date. Doordat je de app in eigen beheer host zullen aanpassen nooit via de app store gereviewd hoeven worden, iets wat met andere apps wel moet gebeuren.
  • Content management is aanzienlijk eenvoudiger. Content wordt vanaf één platform beheerd, zonder eisen en geografische restricties die je bij app stores soms wel hebt. Daarnaast wordt deze content door Google geïndexeerd, terwijl dat bij native apps niet gebeurt. Men denkt dat Google momenteel websites met PWA’s al beter indexeert om zo bedrijven te stimuleren nog meer te optimaliseren voor mobiel.
  • Qua uitstraling verschillen PWA’s en native apps niet heel veel, alleen de gebruikte technologie zorgt ervoor dat ze sneller en veiliger zijn, en daarnaast ook makkelijker te bouwen.

Progressive web apps, future proof?

Wat ons betreft een vrij indrukwekkende lijst voordelen die we dus kunnen noemen voor het omarmen van de progressive web app. De praktijk leert ons echter dat de veelgebruikte native app momenteel nog niet overvleugeld wordt door de PWA. We zien nog een aantal obstakels die de stormachtige ontwikkeling remt, hoewel het een kwestie van tijd lijkt voordat deze barrières zijn weggenomen. De nadelen, voor zover je van echte nadelen kan spreken, van een PWA:

  • Regelmatig wordt genoemd dat progressive web apps minder zichtbaar zijn doordat ze niet te vinden zijn in app stores. Vindbaarheid binnen Google maakt deze ambitie al een stuk minder noodzakelijk.
  • Apple ondersteunt het gebruik van de progressive web apps nog vrij summier, waarschijnlijk ook omdat Apple gewoonweg minder geld verdient wanneer apps niet te koop zijn in de app store. Verwachting is echter dat Apple op termijn zeker ook in de ontwikkeling van PWA’s zal meegaan. De schade van een negatieve ervaring wanneer een app niet op Iphone gebruikt kan worden weegt op termijn waarschijnlijk niet op tegen het blokkeren ervan.
  • Momenteel zijn nog niet alle functionaliteiten beschikbaar die je op een native app wel blijft en bestaat er nog geen verdediging tegen het tonen van advertising omdat de app verbonden is met webtechnologie.

Progressive web app vs. of samen met de native app?

Gezien het belang dat Google en Apple beiden nog steeds hebben bij het bestaan van native apps, simpelweg omdat ze er flink wat geld mee verdienen, zal de progressive web app de native app waarschijnlijk niet gaan vervangen. Maar de conclusie zal gerechtvaardigd zijn dat, wanneer Apple meer open gaat staan voor deze ontwikkeling samen met de verwachte toegang tot meer functionaliteiten, de ontwikkeling van progressive web apps in een stroomversnelling zal raken. De beoordeling door gebruikers zal op termijn het succes bepalen van deze nieuwe revolutie op het gebied van mobiele app ontwikkeling.Wil je meer weten over het gebruik van progressive web apps en app ontwikkeling in het algemeen? Neem dan contact op met Immense via 020-7372421. We bespreken graag samen met jou hoe een app ook voor jouw bedrijf interessant kan zijn!