Herstellen van de Penguin update met de Disavow Tool

Door Maarten op 13 november 2014

De laatste Penguin update is wederom bedoeld om links aan te pakken die niet voldoen aan de richtlijnen van Google. Google ziet namelijk het liefste dat je volstrekt 100 % eerlijk aan al je inkomende links bent gekomen. Klinkt logisch. Maar wat als je niet weet of je negatieve backlinks hebt? En nog belangrijker, wat kun je hier concreet mee doen? Gelukkig deelt Google niet alleen straf uit, maar helpen ze je ook bij het opsporen en verwijderen van de slechte links die naar je site verwijzen. Lang leven de disavow tool!

Penguin 3.0 samengevat

  • De Penguin 3.0 update werd op 17 oktober actief en verder uitgerold in de weken die volgden.
  • Minder dan 1% van de Engelse zoekresultaten werd beïnvloed door de update. Het is niet bekend wat de impact op de overige talen is.
  • De Penguin algoritmes straft websites met spammy backlinks.
  • Gestrafte websites moeten wachten tot de volgende update om te herstellen in de ranking.

Op de vingers getikt?

Ben je gedaald in de ranking na de laatste Penguin update? Dan voldoen niet al jouw inkomende links aan de richtlijnen van Google. Ze worden gezien als ‘spammy’. Of de websites die naar jou linkten zijn drastisch gedaald in de ranking, waardoor de waarde die aan jouw site werd toegekend ook opeens is verminderd. Hoe dan ook, er is werk aan de winkel!

De stappen die je moet ondernemen zijn:

1. Controleer je backlinks

2. Verwijder / ontken de slechte links

3. Verzoek tot heroverweging

4. Wacht op de volgende Penguin update

Foute links opsporen

Om foute inkomende links op te sporen, zul je een overzicht moeten hebben van al je inkomende links. Hier zijn verschillende tools voor. Ook via Google Webmastertools  kun je een overzicht krijgen. Ga naar het tabblad ‘Verkeer’ en kies voor ‘Links naar uw website’. Vervolgens krijg je een  lijst te zien van de websites die naar die pagina linken. Hoewel dit handig is, lijkt Google geen volledige lijst weer te geven. Je kunt daarom ook kiezen voor een andere tool zoals: Majestic SEO of Opensiteexplorer.

Wat is een foute link?

En nu komt het lastigste gedeelte. Wanneer is een link fout en kun je deze beter verwijderen? Volgens de kwaliteitsrichtlijnen van Google is een slechte link een link die is bedoeld om de zoekresultaten van Google te manipuleren. Over het algemeen kun je stellen dat het kopen van backlinks altijd fout is. Een natuurlijk manier om links te verkrijgen is om kwalitatieve content te plaatsen. Is content interessant, dan wordt de site makkelijker gedeeld en zullen andere sites hier uit zichzelf naar linken.

Vind je het lastig om te bepalen of een link fout is, dan is het verstandig om hier een expert naar te laten kijken. Neem contact met Immense op via info@clickcin.nl

Slechte backlinks verwijderen

Een logische stap is om alle websites aan te schrijven met het verzoek om de link naar jouw site te verwijderen. Dit is een tijdrovende taak en heeft ook niet altijd de gewenste uitkomst. Sommige websitebeheerders weigeren je verzoek of zijn gewoonweg te lui om hier gehoor aan te geven. Gelukkig is er ook de Disavow Tool van Google waarmee je zelf links kunt afwijzen en dus niet meer afhankelijk bent van een webbeheerder.

Hoe werkt de disavow tool van Google?

Met de Disavow Tool kun je aan Google melden dat je niet wilt dat bepaalde links worden meegeteld in je beoordeling. Heb je er alles aan gedaan om links van internet te verwijderen, dan kun je de link dus als het ware afwijzen.Wil je gebruik maken van de disavow tool, zorg dan dat je de procedure volgt die Google aangeeft. Dit wil zeggen; upload een simpel .txt bestand in de Webmaster Hulptools. Het kan overigens enkele wekenduren voordat dat de negatieve links niet meer worden meegenomen in je beoordeling door Google.

Let op: pas op dat je geen waardevolle links verwijdert. Dit kan namelijk niet ongedaan worden gemaakt, de waarde van deze links verlies je dus voor altijd!

Disavow Tool gebruiken

 

Do’s en don’ts Disavow Tool

Do’s

  • Upload je bestand in de vorm .txt
  • Disavow een heel domein i.p.v. aparte url’s als je veel links van hetzelde domein wilt verwijderen.
  • Probeer eerst zelf een link te verwijderen. 

Don’ts

  • Leg niet uit waarom het niet gelukt is om een link zelf te verwijderen of waarom je denkt dat het een slechte link is. Vermeld dus alleen relevante tekst.
  • Je verzoek wordt afgewezen als je http:// of www. voor je url of domein zet.
  • Gebruik niet alleen de Disavow Tool om links te verwijderen. Heb je zelf niets gedaan aan het verwijderen van slechte links, dan kan het zijn dat Google geen haast heeft om je verzoek in behandeling te nemen.

Verzoek tot heroverweging

In het verzoek tot heroverweging geef je bij Google aan wat jij denkt dat de reden van je penalty is en wat je er allemaal al aan hebt gedaan.

En nu afwachten.. of toch niet?

Helaas moet je wachten tot de volgende update om te zien of je aanpassingen het gewenste effect hebben. Toch is het niet verstandig om verder geen actie te ondernemen. Wat dacht je van een nieuwe linkbuilding strategie? Het voortzetten van je oude methode is geen optie. Ook al deed je niet actief aan linkbuilding, dan is het nu wel tijd. Word je namelijk voor een tweede keer gestraft, dan het is nog zwaarder om te herstellen van de volgende penalty.

Een nieuwe linkbuilding strategie

Zorg voor een nieuwe strategie waarbij je links op een natuurlijke manier verzamelt. Door voor deelbare content te zorgen ie interssant is voor je doelgroep. Met kwalitatief hogewaardige content doormiddel van content marketing bijvoorbeeld.

Ook hierbij kan Immense helpen! Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden voor content marketing via info@immense.nl