Het ideale moment voor onderhoud aan je website

Het ideale moment voor onderhoud aan je website Door Maarten op 09 juni 2020

In tijden van crisis is het voor veel bedrijven een bijna natuurlijke beweging om marketinguitgaven on hold te zetten, tot het moment er weer meer zekerheid is over de markt waarin ze opereren. Los van het feit of deze voorzichtigheid voor ieder individueel bedrijf de juiste beslissing is, is het sowieso wel een goed moment om je website eens kritisch onder de loep nemen. Dit is een ideaal moment om werkzaamheden aan de website uit te voeren die om wat voor reden dan ook al een tijd op de plank liggen. In dit blog meer over de verschillende migraties die interessant kunnen zijn om je site te upgraden.

Waarom nu aan de slag met migratie?

Er zijn eigenlijk twee redenen waarom werk aan een website vaak uitgesteld wordt. Het is veel werk en andere (korte termijn) projecten worden eigenlijk altijd belangrijker gevonden. Een tweede reden is dat veel marketeers bang zijn migratieprojecten verkeerd uit te voeren en daarmee de business een flinke knauw oploopt, waarmee gestelde doelen niet bereikt zullen worden.

Laten we eerlijk zijn. Tenzij je een bedrijf hebt dat voorziet in essentiële levensbehoeften heb je ongetwijfeld al gesprekken over het aanpassen van kwartaal- en/of jaardoelen. Misschien zijn er ook al beslissingen genomen over minder uur werk of salarsverlaging voor het personeel. Toch is het in deze moeilijke momenten juist een goed moment om die vooruitgeschoven migratie aan te pakken.

Wat voor migratie is er mogelijk?

Laten we vier verschillende typen migratie bespreken die je op dit moment als bedrijf kan overwegen:

    • Domein Migratie
    • CMS/Backend Migratie
    • Website Consolidatie
    • Https (SSL) Migratie

Domein migratie

Heeft jouw bedrijf altijd op een oude domeinnaam gedraaid en wil je met nieuwe URL’s jouw online presence een boost geven? Dan is het een goed moment om over te stappen op een nieuw domein met URL’s die jouw online marketing op een betere manier ondersteunen. In het begin kan je ranking wat wegzakken wanneer het nieuwe domein geïndexeerd wordt, maar aangezien de zoekvolumes momenteel toch al laag zijn is de timing van een domein migratie ideaal.

CMS/Backend migratie

Heb je een onhandig CMS en werk je daardoor al tijden inefficient? Ben je niet of moeilijk in staat nieuwe items te lanceren via het CMS of de website uit te breiden zonder uitgebreide aanpassingen te hoeven doen aan het CMS? Dan is dit een goed moment om een CMS/Backend migratie te overwegen.

De meeste CMS- en backend migraties vragen om een geupdate site architectuur en URL aanpassingen. Vergelijkbaar met domein migraties, nu is het moment om door alle updates heen te gaan en zoekmachines in staat te stellen jouw website op alle fronten te indexeren. CMS/backend updates kunnen een positieve impact op SEO hebben, maar alleen al het gegeven dat het team efficiënter kan werken in een verbeterd CMS dan is het al de moeite waard deze migratie door te voeren.

Website consolidatie migratie

Heeft jouw bedrijf twee, drie of meerdere websites in beheer? Dan heb je vast weleens gehoord van een SEO consultant dat het waardevol is om deze websites samen te brengen in 1 domein. Ervan uitgaande dat er geen geldige bedrijfsreden is om het bestaan van meerdere websites te rechtvaardigen, dan is het een goed moment om deze websites samen te voegen in een grotere website die meer autoriteit uitstraalt. Website consolidatie migraties zijn niet alleen positief voor SEO maar je wint er ook meestal een efficiencyslag mee, aangezien je niet langer verschillende websites hoeft te beheren.

Https/SSL migraties

Is jouw website al voorzien van een https extensie? Vanaf 2014 heeft Google duidelijk de focus gelegd op de veiligheid van het internet. Https speelde daarbij een belangrijke rol. Zo belangrijk dat https op zichzelf verworden is tot rankfactor. Het belangrijkste voor jou als gebruiker is dat https over veiligheid gaat. Het geeft je bezoekers het gevoel dat er veilig met hun gegevens wordt omgegaan en het helpt je website te beschermen tegen bedreigingen van buitenaf.

Hét moment om te investeren in je website

De beschreven migraties zijn degene die meestal achterwege worden gelaten. Met de impact van het coronavirus en beschikbaar personeel dat nu toch wat minder te doen heeft, is het verstandig om deze interne projecten nu op te pakken. En natuurlijk, elk soort migratie brengt de nodige risico’s met zich mee, maar met een gedegen planning en zorgvuldig projectmanagement is jouw site straks klaar om als springplank te fungeren naar hernieuwde groei.

Heb je hulp nodig bij het migreren van je website of wil je deze migratie door een professionele projectbegeleider laten uitvoeren? Neem dan contact op met Immense via 020-7372421 en we gaan graag met je in gesprek!