De manier waarop SEO wordt bedreven is veranderd. Een website volstoppen met een selecte groep zoektermen is met de komst van de Google Hummingbird-update ouderwets denken. Uiteraard komen er nog steeds wel websites bovenaan de zoekresultaten met een hoge keyword dichtheid. Maar de data die nodig is om hier effectief op te sturen is sterk verminderd. Wanneer een bezoeker is ingelogd met een Google account wordt het zoekgedrag niet meer vastgelegd. In plaats daarvan krijgen we in Google Analytics (not provided) te zien.
Context en bezoekersintentie zijn de nieuwe KPI’s geworden. Google probeert met haar nieuwe update meer de focus te leggen op de match tussen de zoekopdracht en een landingspagina. Met andere woorden: de match met de bezoekersintentie en de functie die een betreffende webpagina heeft. Het kan dus voorkomen dat de zoektermen uit de zoekopdracht niet op de landingspagina zelf aanwezig zijn. Hieronder een paar praktische tips om te anticiperen op de huidige algoritmen van Google.
Zoekverkeer die providers met elkaar vergelijken
Zoekverkeer die mobiele telefoons merken en/of typen met elkaar vergelijken
Zoekverkeer die de beste deals vergelijken
Ter illustratie: er zijn consumenten die loyaal zijn aan een provider maar alléén op zoek zijn naar hun beste deal. Zo is er ook de consument die een bepaald budget in gedachten heeft, maar geen idee heeft welke telefoons hiervoor in aanmerking komen.
Het nadeel van de focus op zoekwoorden is dat je positie wordt bepaald door een selecte groep zoekwoorden. Het is dus af te raden om één pagina te vullen met uiteenlopende zaken. Hierdoor is de kans op een mismatch groot en zal Google jou niet relevant genoeg ranken voor de betreffende zoekopdracht. Het is daarom aan te raden om te beginnen met een algemene pagina per onderwerp. Geef de specifieke varianten van elke onderwerp ook elk hun eigen pagina. Zo wijst Google bij een longtail zoekopdracht ook de specifieke pagina toe.