Mobile app development, de belangrijkste trends voor 2019

Mobile app development, de belangrijkste trends voor 2019 Door Maarten op 21 december 2018

2018 was een mooi jaar voor mobile app development. Met de komst van de laatste Android Pie OS versie en Apple’s iOS 12 worden smartphones geüpgrade met de meest recente technologie. Vernieuwing in mobiele technologie betekent ook meer mogelijkheden om los te gaan met mobile apps. Overal om je heen zie je de meest mooie, geavanceerde apps verschijnen, één grote speeltuin voor developers dus! In dit blog lees je meer over hoe je de laatste mobile app development trends kunt gebruiken om jouw klant met unieke apps te verrassen.

On-Demand Apps

On-Demand apps zijn inmiddels een classic te noemen tussen alle nieuwe trends, maar doordat ze moeiteloos meebewegen met elke technologische vooruitgang zijn on-demand apps altijd een trend voor de toekomst. Alleen al als je naar de huidige markt kijken zijn er oneindig veel ideeën voor on-demand apps waarmee je eenvoudig en efficiënt een nieuw product of service kan lanceren. Bottom line is dat we in ons dagelijkse leven steeds sneller geserviced willen worden, wat leidt tot allerlei ‘Uber-achtige’ app services als schoonmaak, boodschappen doen, parkeergeld betalen, bestellen van een taxi, alles is mogelijk via de app.

Efficiency en gemak gecombineerd met de krachtige directe relatie die je met de service provider hebt maken on-demand apps steeds belangrijker in elke vorm van dienstverlening en productverkoop. De verwachting is dan ook dat steeds meer bedrijven on-demand apps zullen lanceren voor bestaande en nieuwe klanten.

AR/VR Apps

Als je nog nooit gehoord hebt van Pokémon Go dan heb je de afgelopen jaren niet op zitten letten. De wereldwijde hype bereikte op een gegeven moment zo’n gekte dat het levensgevaarlijke situaties opleverde doordat mensen koste wat kost beestjes wilden vangen. Het geeft alleen maar aan wat voor impact een goede Augmented- of Virtual Reality app teweeg kan brengen.

Wereldwijd waren AR/VR app toepassingen samen goed voor zo’n 700 miljoen dollar. Er is altijd een flinke buzz rondom deze technologische toepassingen geweest, maar het ziet ernaar uit dat komend jaar augmented- en virtual reality toepassingen op grotere schaal verspreid gaan worden. Denk aan makelaars die hun aanbod zo presenteren dat je je in een huis waant, meubelwinkels die laten zien hoe die bank die je wilt in je woonkamer zal staan of kledingmerken die je virtueel hun kleding laten passen. De mogelijkheden om AR/VR in jouw bedrijfsapp te integreren zijn eindeloos!

Android Instant Apps

Instant apps gaan alweer even mee, maar door de technologische ontwikkelingen van smartphones kan je met instant apps ook steeds meer. Nog even een kleine recap, de gebruiker krijgt toegang tot een Android instant app via een gedeelde link. Je komt dan terecht op een uitgeklede versie van de originele app, maar wel precies met de informatie waar je naar op zoek bent. Het grote voordeel is dat je Android Instant apps niet hoeft te downloaden en installeren, je laadt ze net zo snel als een webpagina.

De verwachting is dat met name uitgevers en mediabedrijven nog meer zullen profiteren van het gebruik van Android Instant apps. Meer traffic en zichtbaarheid zullen ervoor zorgen dat instant apps in 2019 in korte tijd de investering van het maken ervan terugverdienen. Een bekend voorbeeld is het meest recente rapport van Vimeo waaruit blijft dat de session rate met 130% is toegenomen sinds het toevoegen van de Android instant app touch button.

Bring your own device (BYOD)

Naast commerciële toepassingen worden apps ook steeds belangrijker voor organisatorische doeleinden. Bring Your Own Device, kortweg BYOD, is een trend die daarin momenteel waarschijnlijk de meeste aandacht krijgt. Het geeft medewerkers de mogelijkheid om hun eigen devices te gebruiken voor bedrijfswerkzaamheden. Een app kan geïnstalleerd worden die de gebruiker verschillende features en rechten geeft. Het belangrijkste voordeel voor bedrijven is dat ze minder geld uitgeven aan hardware voor personeel met een hogere betrokkenheid van de medewerkers als prettige bijkomstigheid.

Voor app developers is deze trend een gouden kans. BYOD app development is hot en de grootste bedrijven zijn op zoek naar professionele BYOD app developers die met behulp van geavanceerde technologie bedrijven helpen bij het voorkomen van fraude door medewerkers of branche spionage. 2019 wordt ongetwijfeld een jaar met grote impact op de manier waarop bedrijven omgaan met mobiele technologie.

Wearable Apps

Een laatste update van CCS Insights laat zien dat het aantal wearable devices in 2019 wereldwijd verdrievoudigd zal zijn ten opzichte van 2015. Uitgedrukt in geld is deze markt aan het einde van volgend jaar zo’n 33 miljard euro waard. Met de stijgende vraag naar wearable devices als smartwatches, fitness horloges of draagbare camera’s zal het ontwikkelen van wearable apps ongetwijfeld ook een boost krijgen.

Op dit moment zijn wearable gadgets allemaal gesynchroniseerd. Dat betekent dat ze allebei apps moeten hebben die aan elkaar gelinkt zijn. De eerste wearable apps waren vrij basic, bijvoorbeeld een stappenteller of een app die de afgelegde afstand meet. Tegenwoordig zijn we al een stuk verder. Denk aan gezondheidsapps die via je smartphone helpen om een ziekte of aandoening onder controle te houden. Met de stijgende focus binnen onze maatschappij op gezondheid en fitness stijgt ook de vraag aan wearable app developers om innovatie health apps te ontwikkelen.

Apps maken steeds meer onderdeel uit van ons dagelijkse leven. Van het eenvoudig bestellen van boodschappen tot het volledig bedienen van home devices, de mogelijkheden zijn eindeloos. Doordat we ook steeds meer gewend zijn alle aankopen makkelijk online af te rekenen met betaalapps neemt ook de focus op privacy en security toe. Ook in 2019 zal hier aandacht voor zijn wanneer we met genoemde trends een volgende stap maken in de ontwikkeling van mobile apps.

Wil je meer weten over mobile app development en of apps voor jou interessant kunnen zijn? Neem dan contact op met Immense via 020-7372421, we gaan graag met je in gesprek!