Optimaliseer je afbeeldingen voor een hoge vindbaarheid

Door Maarten op 06 februari 2015

Hoewel goede SEO-teksten onmisbaar zijn voor een hoge ranking, kan de vindbaarheid van een site ook verhoogd worden op een andere manier. Wil jij dat je website beter gevonden wordt in de zoekmachines, dan kan het weleens helpen om ook de afbeeldingen te optimaliseren. Bovendien kost het weinig tijd, maar kun je er wel veel voordeel van hebben.

SEO-optimalisatie voor afbeeldingen

Bij content optimalisatie wordt vaak alleen gedacht aan tekst. Google geeft echter een voorkeur voor pagina’s die rijk zijn aan content zoals foto’s, video’s en audiobestanden. Enkel deze content toevoegen is echter niet genoeg. Een zoekmachine kan niet daadwerkelijk zien wat er op een afbeelding staat. Hierbij moet je de zoekmachines een handje helpen. Dit doe je door afbeeldingen te optimaliseren voor SEO, waardoor je pagina’s hoger in de organische zoekresultaten komen.

Hoe optimaliseer je afbeeldingen?

Wat de optimalisatie van afbeeldingen zo eenvoudig maakt, is dat er geen ingewikkelde kennis voor nodig is. Google heeft enkel tekst nodig om te lezen wat er op de afbeelding te zien is. Door afbeeldingen (of andere content) te voorzien van meta-informatie, vertel je Google precies waar de afbeelding, audio of video over gaat.

Voeg de volgende meta-informatie toe:

  • Titel
  • Onderschrift
  • Beschrijving
  • Al-tekst

Tip: vergeet niet om ook de afbeelding met een relevante bestandsnaam op je computer op te slaan voordat je deze upload.

Keyword toevoegen

Gebruik in de meta-informatie een zoekwoord waarop je gevonden wilt worden en die de afbeelding goed beschrijft. Overdrijf dit echter niet, ook hierbij houdt Google niet van spammen. Het gaat er vooral om dat je zo goed mogelijk aangeeft waar de afbeelding over gaat.

Betere vindbaarheid

Is dit alles? Ja, de SEO-optimalisatie van afbeeldingen is eigenlijk heel simpel. Hierbij geldt ook dat je wel gebruik moet maken van de juiste zoekwoorden en relevante informatie om de afbeelding te beschrijven. Denk eraan dat een afbeelding een zo klein mogelijke bestandsgrootte heeft. Hoe groter het bestand, hoe langzamer een website laadt. En dit kan nadelig zijn voor je vindbaarheid. Zorg er ook voor dat je afbeeldingen plaats op een pagina die met het onderwerp te maken heeft. Google vindt het namelijk belangrijk dat afbeeldingen omringt zijn met relevante content. Dit draagt bij aan de betrouwbaarheid en helpt de zoekmachine het onderwerp te bepalen.

Heb je zelf geen tijd om de afbeeldingen te optimaliseren voor SEO? Schakel Immense in!

Mail naar info@immense.nl voor een vrijblijvende offerte.