Het internet wordt ook wel lezen voor de luie mens genoemd. We willen snel verder klikken en vooral niet te lang stilstaan. Daarbij is het ook gewoonweg lastiger om van een scherm te lezen. De meeste mensen lezen je tekst dan ook nauwelijks, of gedeeltelijk. Maar liefst 79 % van de bezoekers scant een tekst, maar 16 % leest daadwerkelijk wat je hebt geschreven. Daarom deze tips om je tekst beter scanbaar te maken!
Niet alleen lezers houden ervan als een tekst scanbaar is, ook het zoekalgoritme van Google. Een zoekmachine gaat er namelijk van uit dat de belangrijkste informatie in de scanbare onderdelen staat.
Een online bezoeker wil met scannen zo snel mogelijk de boodschap begrijpen. Vestig met onderstaande tips de aandacht op feiten die passen bij de motivatie waarom mensen je website bezoeken. Lezers zijn immers op zoek naar een antwoord op een vraag of een probleem.
Door afwijkingen in de typografie aan te brengen geef je aan wat de belangrijkste informatie in een tekst is. Teveel afwijkingen zorgen er echter voor dat een tekst minder goed leesbaar is. Het komt juist rommelig over en afwijkingen vallen niet meer op.
De eerste paar woorden van een alinea worden wel goed gelezen. Leg hier dus meteen uit waar het artikel over gaat, zodat je de aandacht van de lezer kunt trekken. Begin bijvoorbeeld met de conclusie van je verhaal, zonder meteen alles prijs te geven.
Bij het scannen van de tekst wordt er veel gekeken naar de koppen en titels. Hierin zoekt een lezer naar een hint waar de volgende alinea over gaat. Op basis van de titel besluit een scanner of de tekst het waard is om te lezen.
De laatste en belangrijkste tip: houd je teksten vooral simpel. Ook voor hogeropgeleiden geldt deze regel. Onderzoek heeft uitgewezen dat teksten beter worden begrepen en onthouden wanneer er geen overbodige of moeilijke woorden worden gebruikt. Wil je toch een specifieke doelgroep aanspreken? Doe dit dan met de juiste tone of voice. Vermijd vakjargon, deel je tekst op in alinea’s en schrijf vlotte teksten. Online lezen is al lastiger dan print, maak het je lezers dus niet nog moeilijker.