Update Google Penguin 3.0 heeft grote impact

Door Maarten op 23 oktober 2014

De Penguin update heeft even op zich laten wachten, maar sinds afgelopen maandag is Penguin 3.0 helemaal uitgerold. Ook deze update lijkt een grote impact in SEO-land te hebben en een aantal belangrijke veranderingen met zich mee te brengen. De Penguin updates richten zich vooral op websites die de richtlijnen van Google omtrent linkbuilding schenden aan te pakken. Google hoopt hiermee spammy websites de kop in te drukken.

De effecten van Penguin 3.0

Hoewel er nog niet bekend is gemaakt wat de exacte impact van deze update is, is het wel al duidelijk dat de veranderingen betrekking hebben op de relevantie en de kwaliteit van de links. Hierdoor worden vooral websites met een verkeerd opgebouwd linkprofiel geraakt door de Penguin update. Tot dusver is het speculeren hoeveel procent van de zoekresultaten veranderd door de update. Heb je geen penalty ontvangen bij Penguin 1.0 en 2.0, dan is de kans groot dat Penguin 3.0 ook geen invloed heeft op jouw site.

Penguin 3.0 overleven

Ben je na dit weekend flink gedaald in de ranking? Dan is de kans groot dat Penguin 3.0 je site heeft aangepakt. Het is belangrijk dat je meteen de noodzakelijke stappen neemt om te herstellen van deze update. Analyseer welke slechte links de penalty veroorzaken, bijvoorbeeld met Google Webmaster Tools, en verwijder ze direct.

Geen penalty, toch gedaald

Het kan zijn dat je zelf geen penalty hebt opgelopen, maar toch daalt in de ranking door slechte links die zijn aangepakt op andere sites. De backlinks die naar jouw site verwijzen hebben hierdoor geen waarde meer. In alle andere gevallen kun je ervan uitgaan dat je een manual penalty te pakken hebt, waardoor ook een handmatige actie nodig is om dit te herstellen. Behalve het verwijderen van de slechte links, moet je ook een heroverweging verzoek indienen bij Google. Hierin moet je Google zien te overtuigen om de penalty op te heffen.

Ranking behouden

Verwacht overigens niet dat je na het opheffen van de penalty weer terugkomt op het niveau van voor de penalty. Je stond er volgens Google namelijk niet op een legale manier. Ook moet je wachten op de eerst volgende Penguin update om te zien of je aanpassingen het gewenste effect hebben. Google heeft aangegeven dat de volgende Penguin updates elkaar frequenter gaan opvolgen. 

Meer informatie

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang meteen nieuwe informatie omtrent de veranderingen die Penguin 3.0 met zich meebrengt. Denk je dat je zelf geraakt bent door de Penguin 3.0 update? Neem dan met ons contact op om je te helpen.

Contact via info@immense.nl  of 020 - 737 2421