Web development trends 2018

Web development trends 2018 Door Maarten op 30 januari 2018

Web development is een discipline waarin trends snel veranderen. Het toenemende gebruik van onze smartphone bij alles wat met het web te maken heeft, van shoppen tot het kijken van films, benadrukt het belang om de nieuwste technieken en tools ook in jouw website te verwerken. In dit blog lees je meer over de belangrijkste web development trends voor dit jaar.

Progressive Web Apps

Progressive Web Apps (kortweg PWA’s) zijn in een paar jaar uitgegroeid tot geduchte concurrenten van de native mobile apps. PWA’s functioneren ook offline, waarmee ze een uitzonderlijk gebruikersgemak opleveren. Daarnaast zorgen service workers ervoor dat alle beschikbare informatie gecached wordt, waardoor de app gesynchroniseerd wordt elke keer wanneer je verbinding maakt en de app ook razendsnel laadt.

Met deze voordelen is het niet verwonderlijk dat PWA’s inmiddels een echte web development trend geworden zijn. Ook al ondersteunt besturingssysteem iOS niet alle features van PWA’s, de verwachting voor dit jaar is dat steeds meer bedrijven de Progressive Web App zullen gaan gebruiken om gebruiksgemak en conversies voor haar bezoekers te verhogen.

Online klantondersteuning

2016 was het jaar van de chatbots, 2017 het jaar van de ondersteunende chatbots, voor dit jaar staat de ontwikkeling van de chatbot richting uitgebreidere, kwalitatieve dienstverlening voorop als web development trend. Met de explosieve groei van chatbots is het haast een must om een goed werkende chatbot voor jouw website te laten ontwikkelen.

Een kwalitatief hoogstaande chatbot zal jou als gebruiker, naast het 24/7 beschikbaar zijn, antwoord moeten kunnen geven op veelgestelde vragen, je helpen naar de juiste pagina te navigeren, het juiste product te kiezen en zelfs moeten kunnen ondersteunen met betalingen. En met het gegeven dat je kan besparen op mensen en tijd doe je er goed aan de mogelijkheden van een chatbot voor jouw business dit jaar serieus te onderzoeken.

Statische websites

Statische websites stammen af van de beginjaren van het internet. Alle eerste websites op het wereldwijde web waren statisch. Met de komst van dynamische websites in de periode erna is het development proces een stuk ingewikkelder geworden en is de rol van backend development ook nadrukkelijker in beeld gekomen doordat er meer communicatie met de server nodig werd.

Het lijkt erop dat de toenemende complexiteit van het development proces ervoor heeft gezorgd dat het verlangen naar statische websites weer is aangewakkerd. Met de aanwezigheid van zogeheten ‘site generators’ die de voordelen van een statische website en een geavanceerd CMS combineren. Statische websites zijn daarnaast over het algemeen sneller, veiliger en goedkoper. Het zal ons dan ook niet verbazen wanneer we dit jaar weer meer statische websites zien verschijnen.

Push meldingen voor websites

Push notificaties zijn ons met de overvloed aan huidige mobile apps natuurlijk niet vreemd, voor websites is deze technologie nog niet wijd verspreid. Vanwege de hoge user engagement die je met push berichten bereikt is het niet gek dat websites dezelfde functionaliteit bieden. Dat betekent dus dat je als gebruiker ook kunt aangeven of je push berichten wilt ontvangen door deze optie op de site aan te vinken. Een melding van een nieuw blog, aanbieding of privé-bericht, ook al is de gebruiker niet meer op (een specifiek gedeelte van) de site aanwezig, kan op deze manier efficiënt en gebruiksvriendelijk worden ingezet.

Flash raakt achterop

Het zoemt al jaren rond, maar het gebruik van Flash stuit op steeds meer weerstand in de wereld van web development. De grootste tekortkoming aan het gebruik van Flash technologie is de onverenigbaarheid met mobiele apparaten. Door de verouderde Flash technologie gaat er veel traffic verloren naar mobiele sites die nog op Flash werken. Dit jaar is een goed moment om naar alternatieven te kijken, zoals het bekende HTML5. De algemene tendens is dat HTML5 de universele standaard wordt voor alle vormen van digitale content. Blijf daarom niet teveel vasthouden aan je oude website mocht deze nog op Flash werken, HTML5 zal de uitstraling en werking van je website sterk vergroten.

Single page websites

Ook al is het inmiddels een bekend begrip, de single page website zal 2018 nog nadrukkelijker aanwezig zijn in het web development proces. Vanwege de eenvoud en het gebruiksgemak wordt de single page website, kortweg onepager, steeds populairder. Geen complexe navigatie en bakken met tekst, alle informatie bevindt zich op 1 pagina. Je hoeft alleen maar te scrollen om deze info tot je te nemen.

Uiteraard is de onepager niet voor elke business geschikt, zoals webshops met een veelheid aan producten. Met name voor bedrijven die hun dienstverlening kort en krachtig willen communiceren en/of een portfolio willen tonen aan de gebruiker is de single page website een krachtige tool. Naast de mobile vriendelijkheid is web development en hosting een stuk goedkoper. We verwachten dat deze web development trend zich dit jaar nog verder zal doorzetten.

Wil je meer weten over deze web development trends en wat wij voor jou kunnen betekenen bij het ontwikkelen van een nieuwe site of app? Neem contact op met Immense via 020-7372421, we vertellen je er graag meer over!