YouTube vs. je eigen videoplatform

YouTube vs. je eigen videoplatform Door Maarten op 15 augustus 2017

De ontwikkelingen binnen videocontent volgen elkaar in rap tempo op. Het laatste nieuws dat Facebook met de nieuwe feature Watch binnenkort haar eigen videoplatform lanceert houdt de gemoederen de afgelopen dagen flink bezig. Rond de lancering, eind augustus, zullen we je daar wat meer over vertellen. In dit blog zoomen we in op de verschillen tussen YouTube en het opzetten van je eigen videokanaal.

Duidelijke videocontent trend

De trend dat steeds meer merken online videocontent inzetten om nog dichter bij hun doelgroep te komen zet nog steeds flink door. Dat was een paar jaar geleden al de sterke verwachting, de groei van videocontent an sich en daarmee een radicale verandering binnen het televisielandschap is dus ook geen verrassing meer. Wat wel opvalt is dat de manieren om deze videocontent te presenteren steeds meer uiteenlopen, waarbij het opzetten van een eigen videoplatform sterk in opkomst is. Overigens niet per se nadelig, meer mogelijkheden betekent immers ook meer kansen om je merk te promoten. Mits goed uitgevoerd uiteraard!

YouTube, onbetwiste sterkhouder

YouTube is wereldwijd nog steeds veruit het meest populaire videocontent platform. Het leent zich perfect voor jouw bedrijfsfilm, productintroducties en storytelling rondom jouw brand. De voordelen van YouTube zijn onmiskenbaar:

  • Het opzetten van je eigen kanaal op YouTube is erg eenvoudig binnen de user interface van het platform. En niet onbelangrijk, het is ook nog eens gratis.
  • Het enorme bereik van YouTube, volgens de laatste statistieken zijn de 1 miljard gebruikers recentelijk gepasseerd, maakt jouw videocontent toegankelijk voor een groot deel van jouw doelgroep. De kans dat jouw content ook veel door anderen gedeeld wordt is daarmee erg groot.
  • De interface van YouTube ziet er op elk device goed uit. Niet onbelangrijk als je visueel aantrekkelijke content maakt waarvan je wilt dat het naast de inhoud ook door de uitstraling impact maakt.

Minder aantrekkelijke kanten van YouTube

Zo op het eerste gezicht biedt YouTube de ideale setting voor jouw bedrijf om jezelf efficiënt en eenvoudig aan een groot publiek te laten zien. En nee, er komt geen ‘maar’ aan die dit beeld van tafel veegt. Er zijn echter wel wat kanttekeningen te plaatsen wanneer je alleen YouTube wilt benutten als kanaal voor jouw videocontent:

  • Concurrentie is moordend. Als je content op YouTube wilt laten zien dan ben je vast niet de enige. Google zal ook nog eens relevante, vergelijkbare content achter elkaar afspelen, waardoor je als concurrenten op YouTube flink in elkaars vaarwater terecht kan komen als men niet rechtstreeks naar jouw YouTube kanaal gaan.
  • De meeste externe links die je onder jouw videocontent plaatst worden door YouTube als ‘nofollow’ links gemarkeerd. Daarmee geven ze helaas weinig SEO waarde door omdat ze niet door Google geïndexeerd worden.

Owned content

Een derde punt dat we afzonderlijk willen benoemen bevindt zich op het kruispunt tussen YouTube en een eigen videoplatform en dat is het begrip ‘owned content’. Hoewel we in deze context beter kunnen spreken van ‘owned data’. Wanneer je namelijk een video upload naar YouTube dan is het jouw content die zichtbaar is op dit platform, maar je bent niet de eigenaar van de data die het platform genereert. Met andere woorden, je weet wel hoeveel kijkers je bereikt met jouw content, je krijgt alleen geen inzicht in wie ze zijn, waar hun voorkeur naar uitgaat en hoe je ze het beste een volgende keer met verse content kunt benaderen. En dat terwijl het verwerken van gebruikersdata juist essentieel is om content tot een succes te maken.

En dus… je eigen videoplatform

Volledige controle over de content die je plaatst en het benutten van alle gebruikersdata die het oplevert. Of anders gezegd, dezelfde kwaliteit van content die je levert, maar met een eigen platform kan je wél aan een database werken waar je toekomstige marketingactiviteiten op af kunt stemmen. Content in de vorm van een eigen videoplatform is op meerdere manieren waardevol:

  • Het geeft je de mogelijkheid interactief met kijkers om te gaan. Door ze te vragen interesses en voorkeuren aan te geven kan je ze een volgende keer nog relevantere, persoonlijke content tonen.
  • Doordat je een bak aan data verzamelt via je eigen platform creëer je een database die waardevol kan zijn voor mogelijke partners of sponsoren. Zo kan je het opzetten en runnen van je platform (deels) weer terugverdienen door samen content te maken of partners te laten adverteren binnen de content die je publiceert.
  • Een eigen videoplatform sluit ook aan op de onomkeerbare trend dat we steeds vaker zelf bepalen wanneer en op welk device we een programma kijken. On demand en live streaming zijn niet meer weg te denken in het huidige kijkgedrag van de consument. Daarmee wordt online content ook steeds belangrijker, jouw eigen videoplatform biedt marketingkansen als nooit tevoren!

De titel van dit blog zou kunnen impliceren dat je en keuze moet maken tussen YouTube (c.q. andere platformen) en je eigen videoplatform. Niets is echter minder waar. Zeker als je doelstelling brand awareness is of het lanceren van een nieuw product of dienst dan is YouTube nog steeds een prima kanaal om in te zetten. Maar wil je daarnaast ook echt de diepte in met jouw kijkers tot het punt dat je ze persoonlijk met jouw content kunt benaderen dan is een eigen videoplatform iets om serieus te overwegen.

Ben je benieuwd hoe je jouw contentstrategie het beste kunt vormgeven en welke rol een eigen videoplatform daarin kan spelen? Neem contact op met Immense via 020-7372421, we vertellen je er graag meer over.