Kieswijs

Dynamische testomgeving

Kieswijs

Over Kieswijs

Wil je weten welke studie bij je past? Een vraag die regelmatig voorbijkomt. Niet alleen voor scholieren die gaan studeren, maar ook om richting te bepalen tijdens je studie of wanneer je al aan het werk bent. Kieswijs heeft sinds 2005 ervaring met het geven van studieadvies. Ruim 3000 kandidaten hebben al van Kieswijs advies gekregen.

Kieswijs werkt met zelf ontwikkelde tests (Kies4talent:studie, Kies4talent:master, Kies4talent:ontwikkeling). Deze zijn professioneel ontwikkeld en speciaal ontworpen voor kandidaten die in/voor hun eindexamenjaar zitten, studieswitchers, masterkiezers en banenzoekers.

Kieswijs ontwikkelt door

‘Alleen geschikt voor desktop.’ Het advies vanuit Kieswijs komt voort uit ervaring, het is immers raadzaam om voor een keuzetest goed te gaan zitten in een rustige omgeving. Echter, de scholieren en studenten waar het gros van de testen door gemaakt wordt, zijn gewend alles met hun smartphone te doen, dus ook studiekeuzetests. Tijd voor Kieswijs om technisch door te ontwikkelen en gelijk een goed moment om de rapportages en daarmee het advies verder uit te breiden en te professionaliseren. Aan Immense om deze nieuwe versie vorm te geven.

Kieswijs 2.0

Om de focus naar een betere mobiele ervaring zo scherp mogelijk te krijgen heeft Immense ook de eerste designfase voor haar rekening genomen en na intensief overleg met Kieswijs is het design en uitgewerkte wireframes goedgekeurd. Klinkt logisch, maar juist in deze fase wordt een solide basis gelegd voor het verdere development.

Uitbreiding analysetool en rapportages

De scores van de Kieswijs testen worden genormeerd volgens de beginselen van psychometrie: hoe scoor je ten opzichte van de rest van de groep? In eerste instantie hebben we voor de normering gebruik gemaakt van bestaande Kieswijs data tot Immense over genoeg testresultaten beschikte om over te gaan op de ‘nieuwe’ normering (gebaseerd op het gemiddelde en de standaard afwijking van het gemiddelde). Belangrijkste features:

  • Uitgebreide beheermogelijkheden; adviseurs van Kieswijs kunnen inhoud van vragen zelf aanpassen
  • Functionaliteit om testen ook daadwerkelijk af te ronden binnen een bepaalde tijd, zonder oponthoud
  • Eenvoudig uitdraaien van gepersonaliseerde rapportages
  • Nieuwe weergave rapportages
  • Custom made grafieken met Google Charts
  • Uitgebreide uitslagen in PDF
  • Deelnemers worden met sms via koppeling SMS Provider uitgenodigd voor de test

Development uitdagingen

De grootste uitdaging in het development proces was het bouwen van een systeem waarbij de genormeerde scores in lijn zouden zijn met de genormeerde scores die Kieswijs uit hun eerdere versie haalde.

Verder is Google Charts geen hogere wiskunde, maar wordt het wel uitdagend wanneer grafieken gepersonaliseerd moeten worden weergegeven.

Testen van Kieswijs moeten uniek zijn. De valkuil is dat testen op elkaar gaan lijken en dat je dus ook steeds dezelfde code herschrijft voor een test die sterk op een andere lijkt. Hoe bouw je dan tegelijkertijd consistentie en flexibiliteit in, zodat je efficiënt het developmentproces doorloopt?

Blijven testen

De nieuwe testversie van Kieswijs wordt momenteel naar alle tevredenheid gebruikt. Binnen de huidige versie zijn er uiteraard nog genoeg mogelijkheden om testen door te ontwikkelen. Daarbij gaat het vooral om het nóg verder toepassen van normeren bij de verschillende testen, zodat adviseurs nog meer gedetailleerde informatie krijgt waarop het studieadvies gebaseerd wordt.

Ook de volgende stap maken?

Bekijk onze privacy verklaring om te zien hoe we met je persoonlijke gegevens omgaan.